Servicii


 

Testare HPV

Testarea HPV (Virusul Papiloma Uman) este o metodă medicală utilizată pentru detectarea prezenței acestui virus în organismul unei persoane. HPV este un virus comun care poate infecta zona genitală și poate cauza diferite afecțiuni, inclusiv leziuni precanceroase sau cancere, cum ar fi cancerul de col uterin. Testul HPV este important în screening-ul și prevenția cancerului cervical și a altor afecțiuni asociate acestui virus.

Testarea HPV implică de obicei colectarea unei mostre de celule de pe colul uterin sau din zona genitală a persoanei. Această probă este analizată în laborator pentru a identifica materialul genetic specific al virusului HPV. Există două tipuri principale de teste HPV:

  1. Testul HPV de screening primar: Acesta constă în analizarea directă a probelor pentru a detecta prezența materialului genetic al virusului HPV. Este folosit ca metodă principală de screening pentru femeile adulte în cadrul examenelor regulate de sănătate.
  2. Testul HPV reflex: Acesta este realizat în cazul în care o femeie prezintă modificări anormale la testul Papanicolau. Dacă rezultatele Papanicolau sunt neclare sau indică posibile leziuni precursoare cancerului, se poate efectua un test HPV pentru a evalua riscul real al infecției cu HPV.

Rezultatele testului HPV pot fi pozitive sau negative. Un rezultat pozitiv indică prezența virusului HPV și poate indica necesitatea unor investigații suplimentare sau a unui monitorizări mai atente. Testarea HPV joacă un rol esențial în detectarea timpurie a infecției cu HPV și în prevenirea afecțiunilor asociate, oferind posibilitatea intervențiilor medicale prompte pentru a preveni evoluția spre stadii mai grave ale bolii.