Ginecologie
Incontinența urinară și prolapsul genital
Incontinența urinară este definită ca eliminarea accidentală (involuntară) de urină. Ea nu reprezintă o boală în sine, ci mai degrabă un simptom al unei afecțiuni a tractului urinar inferior și este foarte frecventă, mai ales la adulții vârstnici.
De obicei, incontinența urinară nu cauzează probleme majore de sănătate, dar poate fi jenantă și poate afecta încrederea în sine a pacientelor.
Tipuri de incontinență urinară
- incontinența urinară de efort: apare în cadrul diverselor activități care implică creșterea presiunii în vezica urinară, cum ar fi strănutul, tusea, râsul, ridicarea obiectelor, etc. (acesta e cel mai frecvent tip de incontinență urinară la femei)
- incontinența urinară datorată necesității imperioase de a urina: numită și vezică hiperactivă, se caracterizează prin senzația de micțiune imperioasă (chiar dacă în vezică se afla cantități mici de urină), astfel încât pacienta nu mai poate ajunge la toaletă la timp; pe de altă parte, unele paciente pot avea eliminări accidentale de urină fără nici un avertisment, iar la unele paciente simpla ingestie de apă, sunetul, sau imaginea apei curgând, poate cauza eliminări de urină
- incontinența urinară combinată (mixtă):este caracterizată de o combinație între tipurile de incontinență menționate, aceasta apare cu o frecvență mai mare la femeile vârstnice.
Incontinența poate reprezenta o problemă tranzitorie, cauzată de afecțiuni ale tractului urinar cum ar fi infecțiile, diverse medicații, sau constipația și se rezolvă de obicei spontan, odată cu dispariția cauzei.
Prolapsul genital
Prolapsul genital constă în coborârea progresivă, a vaginului sau a unei porțiuni din vagin (colpocel) și/sau a uterului, ca urmare a relaxării mușchilor și a țesutului fibros al perineului, precum și a celorlalte mijloace de suspensie a organelor din micul bazin.
Cistocelul
Cistocelul este o formă de prolaps în care vezica urinară prolabează prin vagin în diverse grade. În formele incipiente cistocelul nu este perceput de pacientă; nu poate fi observat decât de către medic la examenul vaginal. În forme avansate este perceput de pacientă ca o umflătură care are tendința de a ieși prin vagin.
Rectocelul
Rectocelul reprezintă prolabarea rectului prin peretele vaginal posterior. În formele incipiente se asociază cu rupturile de perineu și nu se trădează prin simptome. În formele avansate determină tulburări de evacuare ale rectului cu senzația de golire incompletă.