Ginecologie
Leziuni precanceroase ale colului uterin
Cancerul de col uterin se dezvoltă în decursul anilor trecând prin mai multe stadii de evoluţie – displazie uşoară, moderată şi severă.
Aceste stadii precanceroase pot fi diagnosticate prin Test PAP, colposcopie şi biopsie astfel ca pot fi tratate inainte de a deveni cancer invaziv.
Pentru triajul cazurilor cu citologie anormală sau pentru a evalua mai amănunţit femeile cu risc crescut chiar cu o citologie normală se pot face o multitudine de analize moleculare care pot identifica infecţia cu HPV.
Displazia cervicală
Displazia cervicală (displazia colului uterin) este termenul medical pentru modificarea anormală a celulelor din stratul epitelial al colului uterin. Biologia moleculară a permis observaţia că în peste 95% dintre cancerele de col uterin este implicată o serie din cele peste 100 tipuri de virusuri papiloma. Infecţia cu virusul papiloma uman (HPV) este un factor determinant în apariţia displaziei şi a cancerului de col uterin.
Virusul papiloma uman (HPV) se poate transmite foarte uşor prin contact sexual dar şi prin alte modaliăţti. Folosirea unui prezervativ nu este întotdeauna suficient de sigură pentru a te proteja de o infecţie cu HPV. Dar totuşi este bine să se folosească prezervativele pentru a minimaliza riscul de îmbolnavire cu virusul papiloma uman şi pentru a te proteja împotriva altor boli sexuale.
Ce este HPV (papilomavirusul)?
Virusul papiloma uman (HPV) este un virus cu transmitere sexuală. Este transmis prin contact genital (sex vaginal şi anal) şi de asemeni prin contact tegumentar. Cel puţin 50 % din oamenii activi sexual vor dobândi HPV la un moment al vieţii.
HPV reprezintă una din cele mai frecvente cauze de infecţie cu transmitere sexuală din lume.
HPV nu este un virus nou, dar mulţi oameni nu ştiu de existenţa sa. Majoritatea persoanelor nu prezintă nici un semn al infecţiei.
HPV poate dispare spontan prin acțiunea imunității organismului, fără a cauza probleme de sănătate.
HPV reprezintă un grup de virusuri care include peste 100 de tulpini sau tipuri diferite, dintre care majoritatea sunt inofensive. Peste 30 din aceste virusuri se transmit pe cale sexuală şi sunt clasificate în tipuri “cu risc scăzut” şi tipuri “cu risc crescut”. Ele pot infecta regiunea genitală la bărbaţi şi femei: penisul, vulva, anusul, vaginul, colul uterin sau rectul. Majoritatea oamenilor infectaţi cu HPV nu prezintă simptome, prin urmare nu ştiu că sunt infectaţi.
Majoritatea persoanelor infectate elimină spontan infecţia în aproximativ 6 luni. Multe femei dezvoltă imunitate. Cel puţin 50 % din bărbaţii şi femeile sexual activi dobândesc infecţia HPV genitală la un moment dat în viaţă.
La vârsta de 50 ani, cel puţin 80 % din femei prezintă infecţie genitală HPV dobândită.
Tipurile HPV “cu risc crescut”, pot cauza anormalităţi ale testului Papanicolau. Ele pot de asemeni conduce la displazie cervicală si cancer al colului uterin, vulvei, vaginului, anusului sau penisului. HPV tipurile 16 şi 18 cauzează aproximativ 70 % din cancerele de col uterin.
Tipurile HPV “cu risc scăzut” pot cauza anormalităţi uşoare ale testului Papanicolau sau condiloame genitale. HPV tipurile 6 şi 11 cauzează aproximativ 90 % din condiloamele genitale.
Infecţia HPV persistentă poate conduce la displazie cervicală şi cancer de col uterin.
Există tratament pentru infecţia genitală cu HPV?
Nu există un tratament propriu-zis al infecţiei genitale cu HPV. La majoritatea femeilor infecţia se vindecă singură, datorită acţiunii sistemului imunitar.
Tratamentele disponibile pentru infectia genitală cu HPV se adresează modificărilor de la nivelul tegumentelor şi mucoaselor cauzate de infecţia HPV, cum ar fi condiloamele, leziunile precanceroase de la nivelul colului uterin sau cancerul de col uterin.