Ginecologie


 

Tulburările din menopauză

Diagnosticul şi tratamentul patologiei specifice acestei perioade

Menopauza este un proces biologic natural, nu o afecțiune medicală. Desi se asociază cu modificări hormonale, fiziologice și psihice, aceasta nu reprezintă sfârșitul tinereții și încetarea vieții sexuale.

Menopauza este o etapă deosebit de importantă în viața unei femei, deoarece organismul suferă tranformări importante.

Dintre simptomele importante amintim următoarele: apariția bufeurilor de căldura, uscăciunea vaginală, tulburările de somn, tulburări urinare, creștere în greutate, tulburări de comportament, modificarea pielii.

Consecințe

Riscurile apariției unor boli cronice sunt mai mari odată cu instalarea menopauzei. Printre acestea, se numară:

  • bolile cardiovasculare: înainte de menopauză, femeile prezintă un risc mai scăzut decât bărbații pentru afecțiuni cardiovasculare. După această perioadă, însă, riscul apariției unei boli crește odată cu vârsta.
  • osteoporoza: în primii ani după menopauză, pierderea osoasă se accelerează, deoarece capacitatea corpului de a produce țesut osos este diminuată. Oasele devin mai fragile, iar fracturile se produc mai ușor.
  • atrofia vaginală: din cauza deficitului de estrogeni din perioada menopauzei, vaginul poate deveni mai uscat și mai puțin elastic. Rezultatul este reprezentat de senzații de arsură, de prurit, uscăciune vaginală și discomfort la contact sexual. – acum puteți beneficia de cel mai nou tratament cu LASER
  • modificări la nivelul pielii: structura și textura pielii sunt influențate de hormonii sexuali și de modificările generale legate de imbătrânire.