Servicii


 

Test PAP convenţional şi în mediu lichid

Testul PAP (Papanicolau) reprezintă o metodă medicală esențială folosită pentru depistarea precoce a anomaliilor celulare în colul uterin, în special a celor care ar putea indica prezența cancerului cervical. Această procedură implică colectarea unei mostre de celule de pe suprafața colului uterin și analizarea lor la microscop pentru a identifica eventualele modificări sau celule anormale.

Varianta convențională a testului PAP presupune prelevarea celulelor direct de pe colul uterin cu ajutorul unui instrument numit spatulă sau periuță. Aceste celule sunt apoi fixate pe o lamelă de sticlă, tratate pentru a evidenția detaliile celulare și examinate la microscop.

Pe de altă parte, varianta în mediu lichid a testului PAP implică colectarea celulelor într-un lichid special, de obicei soluție salină. Această metodă are avantajul de a păstra mai bine integritatea celulelor colectate și permite o analiză mai precisă a eventualelor anomalii. Mostrele în mediu lichid sunt procesate în laborator pentru a separa celulele anormale de cele normale, iar apoi sunt analizate cu ajutorul tehnologiei de citologie sau analize computerizate pentru a identifica eventualele probleme.

Ambele variante ale testului PAP au ca scop identificarea precoce a anomaliilor celulare care ar putea evolua către cancer cervical, permițând intervenții medicale prompte și eficiente pentru a preveni progresia bolii.