Servicii


 

Hidrosonografie

Hidrosonografia, cunoscută și sub denumirea de ecografie histerosalpingografică sau histerosonografie, este o procedură imagistică medicală care implică utilizarea unei soluții lichide sterile (de obicei, ser fiziologic) pentru a umple cavitatea uterină în timpul unei ecografii transvaginale. Această tehnică este folosită pentru a obține imagini mai clare și detaliate ale uterului și a zonelor adiacente, cum ar fi trompele uterine.

În timpul hidrosonografiei:

  1. Preparare: Pacienta este așezată pe masa de examinare în poziția ginecologică, similar cu o examinare pelvină obișnuită. Medicul poate efectua în prealabil o ecografie transvaginală pentru a evalua structurile de bază.
  2. Introducerea soluției lichide: O mică sondă subțire este introdusă în vagin și în colul uterin. Prin această sondă, se injectează lent și cu grijă o cantitate controlată de soluție lichidă în cavitatea uterină.
  3. Ecografie în timp real: După umplerea uterului cu lichid, se efectuează o ecografie transvaginală în timp real. Undele sonore de înaltă frecvență trec prin lichid și creează imagini detaliate ale pereților uterini, a cavității uterine și a oricăror structuri anormale sau leziuni.

Hidrosonografia este folosită în diferite contexte medicale, inclusiv:

  • Evaluarea uterului: Poate ajuta la detectarea anomaliilor structurale ale uterului, cum ar fi polipi, fibroame sau septuri uterine.
  • Infertilitate: Hidrosonografia poate fi utilizată pentru a verifica dacă cavitățile uterine sunt normale în vederea optimizării șanselor de concepție.
  • Monitorizarea: Este utilă pentru a urmări răspunsul la tratamentele ginecologice și pentru a evalua evoluția unor afecțiuni precum polipii uterini.

Procedura de hidrosonografie este în general bine tolerată și durează de obicei aproximativ 15-30 de minute. Aceasta oferă imagini detaliate și ajută medicul să evalueze cu mai mare precizie structurile uterine.