Servicii


 

Evaluare infertilitate

Evaluarea infertilității este un proces medical complex prin care se investighează cauzele posibile ale dificultății de a concepe un copil pentru cuplurile care au încercat să rămână însărcinate fără succes pentru o perioadă semnificativă de timp. Această evaluare implică o serie de teste și examinări pentru a identifica factorii care pot contribui la infertilitate și pentru a recomanda tratamente corespunzătoare.

Iată câțiva pași importanți în evaluarea infertilității:

  1. Istoric medical și anamneză: Medicul va discuta cu cuplul despre istoricul medical al ambilor parteneri, despre istoricul menstrual al femeii, eventualele intervenții medicale anterioare, utilizarea contraceptivelor și alți factori relevanți.
  2. Examinări fizice: Atât femeia, cât și bărbatul vor fi supuși unor examinări fizice pentru a detecta posibile anomalii, infecții sau alte condiții care pot afecta fertilitatea.
  3. Analize de sânge și hormoni: Testele de sânge pot evalua nivelurile hormonilor implicați în ciclul menstrual și ovulație, precum și posibilele afecțiuni medicale care pot afecta fertilitatea.
  4. Testarea spermogramei: Bărbatul va fi supus unui test numit spermogramă pentru a evalua calitatea, cantitatea și mobilitatea spermatozoizilor.
  5. Evaluarea ovulației: Pentru femei, se poate urmări ovulația prin monitorizarea temperaturii bazale a corpului, teste de ovulație sau ecografii.
  6. Histerosalpingografia: Aceasta este o procedură imagistică care evaluează dacă trompele uterine sunt permeabile și dacă există leziuni în uter.
  7. Ecografia transvaginală: Poate oferi imagini detaliate ale uterului și ovarelor, ajutând la identificarea chisturilor sau fibroamelor.
  8. Biopsia endometrială: Uneori, se poate efectua o biopsie a mucoasei uterine pentru a evalua dacă există probleme în implantarea embrionului.
  9. Testarea pentru infecții: Se pot efectua teste pentru infecții cu transmitere sexuală sau alte infecții care pot afecta fertilitatea.
  10. Examinări avansate: În anumite cazuri, pot fi necesare investigații suplimentare, cum ar fi laparoscopia sau analize genetice.

Evaluarea infertilității are ca scop identificarea cauzelor potențiale ale dificultăților de a rămâne însărcinată, astfel încât medicul poate recomanda tratamente personalizate pentru a crește șansele de a concepe. Este important să se efectueze evaluări atât pentru femeie, cât și pentru bărbat, deoarece infertilitatea poate fi cauzată de multiple factori.