Servicii


 

Ecografie transvaginală

Ecografia transvaginală este o procedură imagistică medicală care implică introducerea unui transductor mic și ușor în vagin pentru a obține imagini detaliate ale organelor și structurilor din pelvisul unei femei. Această tehnică este folosită în principal pentru a vizualiza mai bine organele reproducătoare interne, precum ovarele, uterul și colul uterin.

În timpul ecografiei transvaginale:

  1. Pacienta este așezată pe masa de examinare cu picioarele ridicate în ștrang sau cu genunchii îndoiti pentru a permite introducerea transductorului.
  2. Transductorul, care este protejat cu o manșetă de protecție și lubrifiant, este delicat introdus în vagin. Acesta este poziționat într-un mod care permite vizualizarea clară a organelor din interior.
  3. Undele sonore de înaltă frecvență emise de transductor trec prin țesuturi și creează imagini în timp real pe un monitor. Aceste imagini pot ajuta medicul să evalueze dimensiunea, forma, structura și eventualele anomalii ale organelor interne.

Ecografia transvaginală este utilizată într-o varietate de situații medicale, inclusiv:

  • Monitorizarea sarcinii: Aceasta poate oferi informații detaliate despre dezvoltarea fătului în cazul sarcinilor timpurii sau în cazul unor complicații potențiale.
  • Evaluarea fertilității: Poate ajuta la vizualizarea ovarelor și a uterului pentru a identifica eventuale anomalii care pot afecta fertilitatea.
  • Detectarea chisturilor sau fibroamelor: Ecografia transvaginală poate identifica chisturi ovariene, fibroame uterine sau alte formațiuni anormale.
  • Monitorizarea tratamentelor: Este utilă pentru a urmări evoluția unor afecțiuni ginecologice și a evalua eficacitatea tratamentelor.

Deoarece transductorul este introdus în vagin, ecografia transvaginală poate oferi imagini mai clare și detaliate în comparație cu ecografia abdominală, în special pentru evaluarea organelor mici și delicate din pelvisul feminin. Procedura este de obicei bine tolerată și nu necesită pregătiri speciale din partea pacientei.