Servicii


 

Ecografie abdominală

Ecografia abdominală este o tehnică imagistică medicală non-invazivă utilizată pentru a vizualiza structurile și organele din cavitatea abdominală a pacientului. Această procedură folosește unde sonore de înaltă frecvență pentru a crea imagini în timp real ale organelor interne, cum ar fi ficatul, vezica biliară, rinichii, splina, pancreasul și intestinele.

În timpul unei ecografii abdominale, pacientul este așezat pe o masă de examinare, iar un gel conductor este aplicat pe zona abdominală pentru a facilita transmiterea undelor sonore. Un aparat numit transductor, care emite și recepționează unde sonore, este plasat pe piele și mișcat în diverse poziții pentru a obține imagini detaliate. Imaginile rezultate sunt afișate pe un monitor și permit medicului să evalueze dimensiunea, forma, structura și eventualele modificări ale organelor.

Ecografia abdominală este folosită într-o gamă largă de scopuri diagnostice, inclusiv:

  • Evaluarea organelor: Permite vizualizarea detaliată a structurilor precum ficatul, rinichii, pancreasul, splinei și vezicii urinare, identificând eventualele anomalii, chisturi, tumori sau pietre.
  • Depistarea afecțiunilor: Poate ajuta la identificarea unor afecțiuni precum colecistita (inflamația vezicii biliare), calculi biliari, insuficiență renală, tumori abdominale sau infecții.
  • Monitorizarea tratamentelor: Este utilă pentru a urmări evoluția unor afecțiuni în timp și pentru a monitoriza eficacitatea tratamentelor.
  • Ghidaj pentru intervenții: În unele cazuri, ecografia abdominală poate fi folosită pentru a ghida proceduri minim-invazive, cum ar fi biopsiile sau drenajele de lichid.

Deoarece este o tehnică neinvazivă și lipsită de radiații ionizante, ecografia abdominală este considerată sigură și bine tolerată de majoritatea pacienților. Este o unealtă valoroasă în diagnosticul și monitorizarea afecțiunilor abdominale, furnizând informații importante medicilor pentru a lua decizii informate în privința tratamentului și gestionării sănătății pacientului.