Servicii


 

Colposcopia

Colposcopia este o procedură medicală utilizată pentru a examina cu atenție colul uterin, vulva și vaginul, folosind un instrument special numit colposcop. Această tehnică permite medicilor să observe în detaliu țesuturile și suprafețele respective și să identifice eventualele anomalii sau leziuni.

În timpul colposcopiei:

  1. Pregătire: Pacienta este așezată pe masa de examinare în poziția ginecologică, similar cu o examinare pelvină obișnuită. Medicul poate utiliza un speculum pentru a deschide ușor vaginul și pentru a vizualiza colul uterin.
  2. Colposcopul: Colposcopul este un dispozitiv cu o lentilă puternică care poate mări imaginea. Medicul îl plasează în apropierea deschiderii vaginului și examinează cu atenție țesuturile colului uterin, vulvei și vaginului.
  3. Aplicarea soluției de iod sau o soluție de acid acetic: În unele cazuri, medicul poate aplica o soluție de iod sau acid acetic pe țesuturile examinate. Aceasta poate ajuta la evidențierea zonelor anormale care pot fi mai ușor de observat prin colposcop.

Colposcopia este utilizată în principal în următoarele contexte:

  • Screening pentru cancerul de col uterin: Colposcopia poate fi efectuată în cazul unor rezultate anormale la testul Papanicolau pentru a evalua mai detaliat eventualele modificări ale țesutului cervical.
  • Evaluarea leziunilor precanceroase sau canceroase: Dacă există suspiciuni de leziuni precanceroase sau canceroase, colposcopia permite medicului să evalueze extinderea și severitatea acestor leziuni.
  • Monitorizarea: Este utilizată pentru a monitoriza leziunile sau modificările în timp și pentru a decide asupra tratamentului sau intervenției necesare.

Procedura de colposcopie este, în general, bine tolerată și durează doar câteva minute. Rezultatele colposcopiei pot duce la decizii privind necesitatea biopsiilor, tratamentelor sau ulteriorilor pași medicali în funcție de constatările medicului.