Incontinența urinară și prolapsul genital

Incontinența urinară este definită ca eliminarea accidentală (involuntară) de urină. Ea nu reprezintă o boală în sine, ci mai degrabă un simptom al unei afecțiuni a tractului urinar inferior și este foarte frecventă, mai ales la adulții vârstnici.

De obicei, incontinența urinară nu cauzează probleme majore de sănătate, dar poate fi jenantă și poate afecta încrederea în sine a pacientelor.

Tipuri de incontinență urinară

  • incontinența urinară de efort: apare în cadrul diverselor activități care implică creșterea presiunii în vezica urinară, cum ar fi strănutul, tusea, râsul, ridicarea obiectelor, etc. (acesta e cel mai frecvent tip de incontinență urinară la femei)
  • incontinența urinară datorată necesității imperioase de a urina: numită și vezică hiperactivă, se caracterizează prin senzația de micțiune imperioasă (chiar dacă în vezică se afla cantități mici de urină), astfel încât pacienta nu mai poate ajunge la toaletă la timp; pe de altă parte, unele paciente pot avea eliminări accidentale de urină fără nici un avertisment, iar la unele paciente simpla ingestie de apă, sunetul, sau imaginea apei curgând, poate cauza eliminări de urină
  • incontinența urinară combinată (mixtă): este caracterizată de o combinație între tipurile de incontinență menționate, aceasta apare cu o frecvență mai mare la femeile vârstnice.
Mai mult